Menü

Hivatali ügyintézés

Nadap Római Katolikus Plébánia

8097 Nadap Haladás út 54.

Plébánia Hivatal:

Cím: Kápolnásnyék Fő út 51.

E-mail:plebania.nadap@gmail.com

Telefon: 06-22/368-298

Mobil:06-30/303-8117

Leggyakoribb hivatali ügyek:

Anyakönyvi kivonatok, igazolások kiadása.

A plébános a plébánia területén lakó hívek ügyében illetékes igazolásokat, vagy engedélyeket kiadni. Ezek kiadásának sajátos feltételei is lehetnek.

Kereszteléssel, bérmálással kapcsolatos ügyek:

Keresztelés előtt fel kell venni az anyakönyvezéshez szükséges adatokat. Erre akkor is szükség van, ha a gyermeket más plébánián akarják megkeresztelni.
A kisgyermekek keresztelését minél előbb kérjük. Ha egy gyermek már járni tud, akkor a kereszteléshez már a gyermeket is fel kell készíteni. Ezért, ha valakit pár hónapos koráig nem kereszteltek meg, akkor korának megfelelő felkészítést kell számára biztosítani. Az ő felkészítésük történhet az iskolai hittanórákon. Ebben az esetben a gyermekeket elsőáldozás előtt néhány héttel kereszteljük meg.

Keresztelési engedély

kiadásának feltétele, hogy kérelmet a keresztelést vállaló plébános aláírásával szignálja. Az adatfelvételen kívül szükség van a szülőkkel való személyes megbeszélésre, előre egyeztetett időben.

Igazolás keresztszülői illetve bérmaszülő tisztség vállalásához

a lakóhely szerint illetékes plébánostól kell kérni.
Keresztszülői illetve bérmaszülő tisztséget az vállalhat, aki meg van keresztelve, volt elsőáldozó és megbérmálkozott. Ilyen tisztséget nem vállalhat az, aki élettársi kapcsolatban él, aki csupán polgári házasságban él, illetve házasságkötés nélkül él együtt valakivel. Aki házasságban él akkor vállalhat ilyen tisztséget, ha katolikus templomban kötött házasságot. Elvált illetve özvegy akkor vállalhat ilyen tisztséget, ha ténylegesen egyedül él.
Gyermeket meg lehet keresztelni, fiatalt meg lehet bérmálni abban az esetben is, ha a családban vagy ismerősi körben nincs olyan, aki keresztszülői illetve bérmaszülői tisztséget vállalhat.
Ha nincs keresztszülő, akkor helyette a választott hozzátartozó lehet keresztelési tanú.
Ha nincs bérmaszülő, akkor az ifjúsági csoportból kérünk fel egy fiatalt bérmaszülőnek.

Keresztlevél kiadása

iskolai felvételhez, elsőáldozáshoz, bérmáláshoz, házasságkötéshez.
Keresztlevél kiállítását személyesen, vagy közvetlen hozzátartozó kérheti.
Levélben kért keresztlevelet akkor tudunk kiállítani, ha a kérelmező azt a pontos adatok ismeretében kéri, és megfelelően felbélyegzett válaszborítékot küld.

Házasságkötéssel kapcsolatos ügyek:

Házasságkötés előtt fel kell venni a jegyesek adatait, be kell szerezni keresztlevelüket.
Ha nem a lakóhelyükön akarnak esküdni, akkor a lakóhely szerint illetékes plébánostól kell un. „házassági elbocsátót” kérni.
Házassági elbocsátót úgy adhat ki a plébános, ha a jegyeseket felkészítette a házasságra. Erre a felkészítésre előre be kell jelentkezni, hogy az ezzel kapcsolatos megbeszélésekre megfelelő időpontot találjanak.
Adatfelvételhez elég az egyik jegyes személyes megjelenése, a felkészítő megbeszéléseken mindkét jegyesnek részt kell vennie.

Temetéssel kapcsolatos ügyek:

Anyakönyvezéshez szükséges adatok felvétele,
a temetés és a temetési mise időpontjának egyeztetése.
Nadapon lakó elhunytak temetését az elhunyt lakóhelye szerinti illetékes plébánia végzi.
Ha a temetés végzésére mást akarnak a hozzátartozók felkérni, akkor ehhez a lakóhely szerint illetékes plébánostól kell engedélyt kérni. A temetés anyakönyvezése ebben az esetben is a lakóhely szerinti plébánián történik. Ezért a temetési engedély kiadásához is szükséges az anyakönyvi adatok felvétele.

 

 

 

Hozzáadás dátuma: 2011.07.22. 18:11
Utolsó módosítás dátuma: 2016.03.23. 14:01

© Nadapi Karitász Csoport, 2011. Minden jog Fenntartva!


A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu

Design from Free Templates - your source for free web templates